Problema aplicării corecte a pesticidelor este mereu în atenţia specialiştilor. Pentru aplicarea eficientă a pesticidelor este necesară o atenţie deosebită la factorii care influenţează performanţa tratamentului: selecţia produsului, respectarea instrucţiunilor de pe etichetă, calitatea maşinii de stropit şi calibrarea ei, momentul şi condiţiile din timpul efectuării tratamentului şi, nu în ultimul rând, un factor căruia i se acordă în general mai puţină atenţie, calitatea apei folosite pentru diluarea pesticidelor.
Apa din reţeaua potabilă, de foraj sau din alte surse are un conţinut de minerale şi un pH de cele mai multe ori incompatibile cu substanţele active din produsele fitosanitare. Din acest motiv, acestea pot fi degradate rapid prin precipitare şi hidroliză. O serie de cercetări efectuate la universităţi prestigioase din lume au studiat impactul calităţii apei asupra performanţei pesticidelor şi au evidenţiat o serie de concluzii demne de luat în serios. Aceste cercetări au demonstrat că mineralele dizolvate în apă, a căror concentraţie depinde de compoziţia straturilor de sol pe care le străbate apa, pot interacţiona cu substanţa activă sau cu aditivii din pesticid. Calitatea necorespunzătoare a apei poate influenţa performanţa pesticidului, prin reducerea solubilităţii şi scăderea capacităţii de a trata o anumită boală sau de a distruge anumite buruieni sau dăunători. Când vorbim despre calitatea apei ne referim la impurităţi, minerale dizolvate, turbiditate (particule în suspensie), duritate (cauzată de calciul, magneziul, sodiul şi fierul dizolvate în apă, care pot afecta unele erbicide, reducând performanţa lor) şi la alcalinitatea sau aciditatea apei. Un pH mai mic de 7 este considerat acid, 7 neutru şi peste 7 – alcalin. Scala pH-ului este logaritmică, respectiv un pH 5 este de 10 ori mai acid decât pH 6 (conţine de 10 ori mai mulţi ioni de hidrogen) şi de 100 de ori mai acid decât pH 7. PH-ul soluţiei poate limita abilitatea acesteia de a penetra cuticula frunzei şi de a ajunge la zona de acţiune, reducându-i astfel eficacitatea. Controlul corect al aplicărilor de pesticide în agricultură conduce la creşterea producţiilor la hectar prin distrugerea bolilor, buruienilor şi dăunătorilor, care altfel ar concura cu culturile pentru apă şi hrană. Un efect adiţional este protejarea sănătăţii consumatorilor de produse agricole şi a mediului şi ţinerea sub control a cheltuielilor per hectar.
Purificarea şi condiţionarea apei
Orice efort pentru corectarea calităţii apei merită pentru a obţine efectul dorit al investiţiei în pesticide. Pentru a avea un tratament eficient este nevoie de o apă purificată şi cu pH-ul corespunzător substanţei active. Dar aceasta nu este doar „un ingredient“ care poate asigura eficienţa tratamentului, ci poate permite chiar reducerea dozei de lichid şi chiar de pesticid, păstrând aceeaşi eficienţă a tratamentului. Procesul de purificare a apei elimină complet elementele minerale principale şi corectează pH-ul. S-au efectuat teste care au arătat că se poate folosi fără nici o problemă o normă de apă la hectar redusă la jumătate faţă de situaţiile obişnuite. Pe lângă o bună protecţie a culturilor, a mediului şi a sănătăţii oamenilor, se pot obţine economii importante de bani şi de chimicale. În plus, se creează condiţiile pentru respectarea prevederilor directivelor europene, care prevăd obligativitatea reducerii dozei de pesticide cu 25% până în 2020 şi cu încă 25% până în 2025.
Condiţionarea apei prin adăugarea unor substanţe speciale poate fi o soluţie, dar aceasta este mai scumpă şi nu rezolvă decât parţial problema. Instalaţiile de purificare a apei, care realizează filtrarea, dedurizarea şi corectarea pH-ului, şi-au arătat deja eficienţa şi în ferme din România. În Insula Mare a Brăilei, la Jidvei, Avereşti, Piatra Neamţ, Tulcea etc. sunt în funcţiune peste 40 de staţii care au confirmat şi la noi deja că apa purificată influenţează într-o măsură importantă eficienţa tratamentelor şi a permis reducerea dozelor pentru tratamente. Aceste staţii se compun din filtre pentru suspensiile din apă, sistem de dedurizare şi de extragere a ionilor de metale din apă şi dispozitiv de reglare a pH-ului în funcţie de substanţa activă a pesticidului. Instalaţia se personalizează în funcţie de caracteristicile apei, de debitul de apă necesar pentru tratamente într-o zi şi de tipul pesticidelor care se utilizează. Astfel, se poate reduce cantitatea de lichid la hectar, maximizând efectul tratamentului. Este esenţial faptul că o astfel de instalaţie se amortizează din primul an. Pe lângă condiţionarea apei care previne degradarea pesticidului şi asigură creşterea eficienţei tratamentului, folosirea unor maşini de stropit performante poate contribui în plus la reducerea cantităţii de lichid la hectar, pentru aceeaşi eficienţă a tratamentului, sau chiar mai bună. Acestea trebuie să fie capabile să reducă deriva, ceaţa care se formează în spatele maşinii, care este purtată necontrolat de vânt, să asigure dimensiunea corectă a picăturilor, pulverizare fină etc. Pot fi folosite maşini cu cortină de aer de protecţie a jetului de soluţie (cum este sistemul Twin de la firma Hardi, cu două ventilatoare care asigură un debit de aer mare şi constant pe toată lăţimea rampei, jet de aer care se poate înclina în funcţie de direcţia din care bate vântul, pentru a contracara efectul vântului asupra tratamentului. Datorită sistemului Twin maşinile pot lucra cu viteză sporită şi chiar în condiţii de vânt, nefavorabile la maşinile clasice, fără a se pierde soluţie în atmosferă şi datorită preciziei tartamentului se poate reduce doza de lichid la hectar. Pentru tratamente în vii şi livezi au fost realizate maşini de stropit, cu posibilitatea recuperării excesului de soluţie.
Concluzii
Calitatea apei folosite în rezervorul maşinii de stropit poate face ca tratamentul să fie eficient sau doar o cheltuială fără rezultatul scontat. În funcţie de calitatea apei, soluţia de pesticide se poate degrada rapid, reducând eficacitatea tratamentului. Analiza apei şi folosirea echipamentelor pentru corectarea calităţii apei este mult mai ieftină în comparaţie cu costul pierderilor cauzate de lipsa eficacităţii pesticidelor. Avantajele utilizării apei purificate sunt eficienţa crescută a tratamentului, efect vizibil mai rapid decât la tratamentele cu apă necondiţionată, productivitate mai mare, economii de timp şi bani şi, în plus, reducerea reziduurilor de pesticide din mediu şi din produsele alimentare, cu efecte pozitive asupra sănătăţii oamenilor.
Pentru mai multe detalii, contactaţi specialiştii NHR Agropartners la sediul din Otopeni sau la filialele din ţară, care asigură consultanţa, instalarea staţiilor, monitorizare, consumabile şi întreţinere tehnică.
Florin Neacsu, director general adjunct NHR Agropartners