Reducerea impactului pesticidelor asupra mediului si plantelor a devenit un subiect care atrage atentia multor companii din domeniu, ducand la introducerea unui numar mare de inovatii. Una dintre acestea este Gregoire, binecunoscut producator de masini pentru recoltat struguri dar si pentru masini de stropit in vii, care folosesc atat sistemul pneumatic (vana de lichid este micronizata de curentul de aer) cat si cel de aeroconvectie (lichidul presurizat se atomizeaza la trecerea printr-o duza si este transportat de un curent de aer produs de un ventilator axial). In aceasta directie, Gregoire a realizat si perfectionat in ultimii ani masina Ecoprotect pentru tratamente filtosanitare in vii, care poate recupera un procent important din solutie. Ea a obtinut medalia de argint in 2013 la SITEVI, cel mai mare targ specializat de masini si echipamente pentru viticultura din Europa (Montpellier, Franta).
Masina Ecoprotect are un sistem de pulverizare pe ambele parti ale randului si o cortina de aer pentru reducerea derivei, dar si un sistem de recuperare a surplusului de solutie. Aceasta raspunde perfect asteptarilor utilizatorilor in ceea ce priveste eficienta si reducerea costurilor tratamentelor fitosanitare cat si in privinta protectiei mediului.
Dintre atuurile acestei masini este de mentionat: calitate optima de aplicare a tratamentului pe ambele fete ale randului, eliminarea completa a derivei datorita sistemului de doua cortine de protectie care imbraca fiecare rand, viteza de aplicare ridicata (5-9 km/h), reducerea riscului de deteriorare prin lovire datorita modulelor suple gonflabile incasabile, recuperarea excedentului de solutie printr-un sistem simplu si eficient, atomizare si repartizare perfecta a produsului. Masina este conceputa pentru reducerea dozei, utilizarea unei concentratii mai mari a solutiei si o aplicare optima indiferent de conditiile atmosferice.
Panourile de protectie/recuperare sunt suple (brevet Gregoire), structura lor se rigidizeaza sub efectul aerului generat de catre turbina. Forma lor se pastreaza datorita unor cilindri gonflabili de la periferia panourilor. Structura nu are niciun element rigid in zona randului si este incasabila.
Fig. 1 Constructia panoului de protectie si de pulverizare
La inceputul vegetatiei se recupereaza 50-80% din solutie; curentul de aer este ca in Fig. 2. In timpul vegetatiei, la ultimele tratamente, cand vita are multe frunze, se recupereaza cca.10% din solutie, in functie de grosimea stratului de frunze care trebuie penetrat; curentul de aer se intersecteaza ca in Fig. 3. Ciocurile difuzoarelor sunt pozitionate in flux incrucisat pentru a optimiza calitatea aplicarii. In functie de starea culturii se foloseste un numar suficient de duze de pulverizare pentru a acoperi intreaga suprafata a plantelor.
Masina se realizeaza in doua versiuni S2 si L2, pentru distanta intre randurile de vie de la 1,5 pana la 2,5 m, respectiv de la 1,8 pana la 3 m, pentru tratament pana la inaltimea de 1.500, respectiv 1.700 mm, cu rezervoare de capacitate de 800 l, respectiv 1.200 l si rezervor de apa curata de 120 l pentru clatirea instalatiei dupa utilizare. Curentul de aer este produs de o turbina cu diametrul de 520 mm, iar aerul este dirijat prin intermediul a cate 5 duze de pulverizare speciale 3D DYNADiff.
Fig. 4 Cap de pulverizare 3D DYNADiff
Reglajul distantei intre randuri, latimii si inaltimii randului se face electrohidraulic. Pompa de lichid cu 4 membrane are un debit de 105 l/min si presiune maxima 50 bar. Pentru filtrare, masina este prevazuta cu filtru sita la gura de umplere, filtru de aspiratie si filtru de inalta presiune. Pentru recuperarea solutiei se folosesc doua pompe cu 2 membrane, filtrele de recuperare fiind cu diametrul de 105 mm si desimea sitei de 50 microni.
Pentru controlul distributiei este prevazut un calculator DPAE care asigura comenzile masinii si corelarea debitului cu viteza de deplasare si care poate memora 15 programe de pulverizare. Doza este mentinuta indiferent de topografia terenului.
Ca la orice masina de stropit, pentru iernat se recomanda o serie de operatii de pregatire: curatarea masinii, golirea rezervoarelor de solutie, apa de clatire a instalatiei si de spalare pe maini; introducerea a cca 20 l antigel in rezervorul de solutie, actionarea masinii pana cand incepe pulverizarea solutiei de antigel la duzele DynaDiff si pastrarea antigelului in instalatie. Stocarea trebuie facuta la loc uscat, dar aerisit. Masina trebuie gresata in toate punctele de gresare, iar componentele electronice de comanda trebuie demontate si pastrate intr-un loc uscat si incalzit. In primavara trebuie actionata masina pentru eliminarea completa a solutiei de antigel si verificata ca sa nu fi aparut anumite deteriorari pe perioada stocarii.
Printre avantajele acestei masini se regasesc: realizarea unei economii importante de substanta activa in functie de faza vegetativa in care se afla cultura in momentul tratamentului in raport cu tratamentul conventional fata in fata, reducerea cu pana la 17% a dozei de produse fitosanitare inca de la prepararea solutiei, tratament confortabil chiar cand este un pic de vant, recuperarea pana la 80% din solutie la primele tratamente si 10% la ultimele tratamente. Ideea acestei masini este aplicarea unei cantitati maxime de substanta activa recuperand excedentul de solutie.
In cateva cuvinte se poate spune ca Ecoprotect este masina viitorului in ceea ce priveste tratamentele in viticultura, care face economii importante, creste calitatea tratamentelor si intervalul de timp cand se poate face aplicarea si reduce impactul pesticidelor asupra mediului.
Florin Neacsu, director general adjunct NHR Agropartners