Recolta este aproape gata în toată ţara! Fermierii vrednici au cules roadele unui an în care au investit și au depozitat grâul, orzul, secara, ovăzul, rapița și orzoaica. Însă o recoltă bogată este acea recoltă pe care te apuci să o pregătești din timp. Iar pentru că majoritatea suprafețelor agricole de la noi din țară conțin argilă într-o proporție mare și au un grad de îmbuierinare ridicat, lucrările pentru pregătirea terenului trebuie începute din vreme, prin dezmiriștirea pământului.
Tocmai din acest motiv, imediat după recoltare, se începe dezmiriștirea, pentru a menține umiditatea solului și a pregăti deja terenul pentru următoarea cultură.
Dezmiriștirea este acțiunea prin care solul se lucrează cu grapa cu discuri de circa 3-12 cm adâncime. Reglajele principale care se fac la grapele cu discuri sunt reglarea adâncimii de lucru, reglarea paralelismului cadrului și reglarea distanței dintre răzuitori și discuri.
Așa cum cei cu experiență știu deja, nu se poate trece imediat la executarea arăturii, iar asta pentru că tractoarele sunt încă ocupate cu recoltarea și transportul cerealelor, iar solul, în această perioadă este uscat, fapt ce nu permite o arătură de calitate.
Cercetările au demonstrat faptul că un teren dezmiriștit conține cu aproximativ 12% mai multă apă, de circa 5 ori mai mulți nitrați și fosfor. Mai mult decât atât, arătura se realizează mai ușor, deoarece efortul la tracțiune scade cu până la 15%, iar consumul de combustibil este mai redus, discutând astfel de un radament mai mare al acestui proces.
Și pentru că NHR AGROPARTNERS și-a asumat rolul de partener pentru fermierii români, vă pune la dispoziție cele mai bune utilaje de prelucrare a solulului de la Poettinger. Grapele cu discuri Terradisc oferă adâncimi de la 3 la 12 cm şi siguranta permanenta impotriva pietrelor. Construcţia compactă şi poziţia fermă a discurilor garantează pătrunderea sigură în sol şi amestecarea eficientă a rezidurilor de la recoltare.
Astfel, fermierii sunt echipați cu cele mai bune utilaje pentru a începe să pregătească recolta de anul viitor, care, sperăm noi, să fie de cel puțin două ori mai bogată decât cea de anul acesta, pregătire care începe prin dezmiriștirea pământului.