Anul acesta a fost unul bogat pentru fermierii care deţin livezi de măr. Pentru a oferii pe piaţă, în sezonul rece, mere gustoase este important cum se culeg şi se depozitează acestea.
Culegerea merelor ține de vara până toamna, în funcție de soiul cultivat de fiecare fermier în parte. Însă, cei mai mulți aleg soiurile de toamnă, pentru că acestea sunt și cele care se păstrează cel mai bine.
Recoltarea de toamnă a merelor se face în perioada septembrie – octombrie, momentul optim pentru culegerea merelor fiind ales cu circa 10 zile înainte ca acestea să ajungă la maturitatea fiziologică.
Primele mere care se coc sunt acelea care cresc pe exteriorul coroanei, deoarece acestea beneficiază de mai multă atenție din partea soarelui, iar cele din interior ajung la maturitate chiar cu două săptămâni mai târziu.
Câteva dintre semnele care arată că merele au ajuns la punctul în care pot fi culese sunt dimensiunea fructului, culoarea acestuia sau desprinderea ușoară din ramură.
În plus, pentru recoltarea merelor, fermierii țin cont și de momentul din zi, cât și condițiile meteo. Astfel, dimineața sau după amiaza, atunci când temperaturile nu sunt foarte ridicate sunt considerate momentele potrivite.
În același timp, condițiile meteo în care se execută culegerea merelor sunt foarte importante. Este indicat ca această acțiune să se desfășoare într-o zi neploioasă, deoarece merele culese cu apă pe ele prezintă un mare risc de îmbolnăvire, ceea ce poate compromite toată recolta din anul respectiv.
Desigur că, maturitatea merelor depinde în foarte mare măsură de soiul cultivat, cât mai ales de condițiile meteorologice din anul respectiv.
Totodată, maturitatea merelor depinde și dacă lucrările în livadă sunt efectuate la timp și sunt efectuate corect. Pentru asta, fermierii parteneri NHR Agropartners au la dispoziție tractoare înguste pe care le pot folosi atât în livezi, cât și pentru lucrările viticole.
Cele mai populare soiuri de mere care pot fi păstrate pe termen lung sunt: Antonovka Redwood, Hercules, Melba, de Aur, Zhigulevskoye, Starkrimson, Jonathan, McIntosh, Uelsya, Starking, North Sinap, Simirenko.
Pentru ca merele să se păstreze cât mai mult timp, este important ca fructele să fie recoltate corect:
- fructele nu trebuie deteriorate, strivite cu degetele sau zgâriate
- nu se recomandă să li se rupă codiţele
- merele se pune în lăzi atent, fără a le arunca, în caz contrar acestea vor fi deteriorate
Toate merele culese trebuie sortate după mărime: mari, medii și fructele mici cu deteriorări. Merele mari se păstrează mai greu în comparaţie cu merele de același soi, însă de o mărime mai mică.
În majoritatea cazurilor, păstrarea merelor pentru iarnă se efectuează într-un spațiu special amenajat, unde temperatura aerului se menține la nivelul de la 0 până la +3 grade Celsius, iar umiditatea aerului nu depășește indiciile de 90%. Din cauza temperaturilor ridicate, merele încep să se îngălbenească.
Merele recoltate trebuie imediat răcite, prin plasarea fructelor în încăperi frigorifice sau în subsol. Merele sortate nu trebuie spălate sau șterse, deoarece învelișul de ceară va proteja fructele de boli. Uneori, merele sunt unse suplimentar cu grăsime sau sunt scufundate în ceară topită pentru a le proteja de insectele dăunătoare.
Cea mai populară metodă de păstrare a merelor este învelirea fructelor în hârtie, după care fructele se pun într-o ladă curată și uscată cu codiţa în sus. De asemenea, merele pot fi aranjate pe o parte, iar fiecare strat să fie acoperit cu hârtie, talaș sau paie. Merele învelite separat în hârtie se păstrează mai bine. Asta pentru că în cazul în care un măr se va altera, celelalte fructe nu vor fi afectate.
Așadar, susţinem fermierii români care au ales să se ocupe de cultivarea merelor cu tractoare Deutz Fahr dedicate livezilor, care să le uşureze munca.