La sfârşitul anului 2018 Universitatea AARHUS – Centrul de Cerecetare Flakkebjerg din Danemarca a publicat raportul de încercări “Deriva pulverizării şi uniformitatea depunerii (substanţelor chimice) cu o maşină de stropit convenţională şi cu Hardi Twin la două viteze ale vântului”. Este o comparaţie între aceşti doi parametri de lucru ai unei maşini convenţionale pentru tratamente fitosanitare şi a unei maşini Hardi Twin (cu cortina de aer de protecţie a jetului de soluţie).
Încercările s-au desfăşurat pe parcursul a doi ani, 2017 şi 2018, pe mirişte şi pe un câmp cu iarba scurtă. S-au folosit la ambele maşini duze LD-025 pentru o calitate medie a pulverizării la o presiune de 3 bari, echivalente cu duzele antiderivă. Aceste duze asigură o derivă foarte mică, un aspect important din punct de vedere al protecţiei mediului şi, în acelaşi timp, al economiei de produse de protecţia plantelor (PPP).
Testele s-au desfăşurat la viteze de 8 şi 12 km/h la maşina convenţională şi 8, 12 si 16 km/h la Hardi Twin, la diferite viteze ale vântului (vânt normal, 3-4 m/s şi vânt mai puternic, 6-8 m/s). Doza de lichid a fost la ambele maşini 150 l/ha la testul la 8 km/h, 100 l/ha la 12 km/h. La Hardi Twin s-au făcut probe şi la 16 km/h cu o doză de 75 l/ha. La toate testele s-au urmărit uniformitatea depunerii pesticidului pe suprafaţa solului şi deriva de pulverizare.
La pulverizarea în condiţii dificile cu aceleaşi duze, la aceeaşi viteză, presiune, şi calitate a pulverizarii s-au observat următoarele:
- Depunerea pesticidelor pe câmp sub rampă este mult mai uniformă cu Twin decât la maşina convenţională
- Variaţia depunerii pesticidelor sub rampă la maşina convenţională faţă de Twin a fost de până la 30%, ceea ce indică o reducere posibilă a produselor de protecţia plantelor cu 30% în mirişte sau la culturi rare şi puţin înalte. La culturi dense acest procent poate fi chiar mai mare.
Reducerea derivei (în afara rampei)
- Twin reduce deriva cu până la 80% faţă de maşina convenţională, cu aceleaşi duze, viteza de lucru şi la aceeaşi viteză a vântului
- La viteze mai mari ale vântului şi la viteză mai mare de lucru Twin face de departe o aplicare mai bună.
Sistemul Twin, brevetat de firma Hardi şi cunoscut multora dintre cititori, creează o cortină de aer de-a lungul întregii rampe, cu debit de aer constant pe toată lăţimea rampei, datorită celor două ventilatoare de mare capacitate. În plus, acest jet de aer se poate înclina spre faţă şi spate, încât să contracareze efectul vântului asupra jetului de soluţie. Curentul de aer care poartă jetul de soluţie, agită frunzele plantelor şi astfel tratamentul este complet, pe ambele feţe ale frunzelor. Astfel, particulele foarte fine de soluţie acoperă ţinta (sol, plante, insecte, fungi), iar tratamentul este de o calitate deosebită, ceea ce permite reducerea dozei de lichid la hectar, iar reducerea pierderilor prin derivă şi prin evaporare, cât şi uniformitatea depunerii de soluţie poate permite reducerea cantităţii de pesticide la hectar, păstrând aceeaşi eficienţă a tratamentului. Avantajele sistemului Twin, confirmate încă o dată şi de aceste teste făcute de renumita universitate daneză, se traduc prin reducerea riscurilor şi efectelor pesticidelor asupra sănătăţii oamenilor şi a mediului şi prin economii datorate reducerii cantităţii de pesticide necesare la hectar şi a cantităţii de lichid la hectar.
Deja mulţi fermieri români utilizează de ani buni sistemul Twin, fie că este vorba de maşinile tractate Hardi Commander Twin sau de maşinile autopropulsate Alpha Twin şi confirmă posibilitatea reducerii dozelor, însă testul ştiinţific realizat de Universitatea AARHUS şi concluziile lui au o importanţă deosebită, ca venind din partea unei instituţii academice independente.
(Pentru raportul complet şi detalii accesaţi link-urile
http://www.hardi-international.com/application/files/5815/4531/3555/TWIN_trials_Flakkebjerg.pptx
http://www.hardi-international.com/application/files/9315/4531/3553/HARDI_report.pdf)
Dr. ing. Florin Neacsu, NHR Agropartners SRL