Pentru agricultori, intrarea in primavara este sinonima, printre altele, cu punerea in functiune a masinilor de fertilizat. Acest lucru se intampla deoarece, odata cu luna martie debuteaza asa-numita campanie de primavara, in care sunt incluse si fertilizarea culturilor printre care se numara cele de grau si de rapita.
Fertilizarea de primavara, o etapa necesara
Dupa fertilizarea de baza a culturilor, aceasta a doua etapa realizata in primavara are si ea o importanta deosebita in dezvoltarea propice a cerealelor. Fertilizarea culturilor impune aceste etape sezoniere pentru ca cerintele biologice ale plantelor cultivate sunt diferite. De exemplu, toamna sunt necesare ingrasamintele pe baza de fosfor/P si potasiu/K si mai putin cu continut de azot/N, in timp ce in primavara, cand graul isi reia ciclul de vegetatie, merg foarte bine ingrasamintele cu continut mai ridicat de azot.
Trebuie retinut faptul ca, prin aplicarea corecta si sustinuta a ingrasamintelor, productia culturilor de grau si rapita se poate dubla sau chiar tripla, ceea ce nu poate fi decat un lucru imbucurator.
Specialistii sustin ca, pentru a tinde catre un grad de productie mediu spre ridicat, pot fi aplicate ingrasaminte in norme de 60 kg la grau, respectiv 90 kg de azot/N la rapita, dupa cum urmeaza: cand graul isi reia ciclul de vegetatie, la inceputul primaverii, se aplica doza de aproximativ 60 kg azot/ha pana la aparitia primului nod al tulpinii iar la rapita, tot la inceputul primaverii, se aplica o prima doza de aproximativ 50 kg azot/ha, iar inainte de butonizare – sfarsitul lui martie, inceputul lui aprilie, se aplica cele aproximativ 40 kg azot/ ha ramase.
Este de la sine inteles ca dozele de ingrasamant pot varia de la o cultura la alta insa chiar si asa scopul principal este acela de a asigura o fertilizare corecta, fara inregistrarea pierderilor de produse in sol si, in final, cu efecte maxime de productie. Cat priveste dozarea ingrasamantului, acesta variaza in functie de tipul de sol si de cat azot contine acesta, de ce ingrasaminte au fost aplicate la fertilizarea din toamna, de productia planificata si de necesarul financiar al agricultorului implicat.
2 recomandari de luat in calcul:
- Este indicat ca, inainte de a demara fertilizarea de primavara a culturilor de grau si rapita, sa se efectueze o serie de analize in scopul evaluarii corecte a starii de vegetatie a culturilor. Printre acestea se recomanda: analiza N-mineral pe adancimea de 0 – 90 cm pentru a se stabili rezerva de azot la desprimavarare, densitatea plantelor/m2 raportata la numarul boabelor germinate.
- E bine ca aceasta a doua administrare a ingrasamintelor sa se efectueze pe o vreme rece si umeda pentru a reduce evaporarae amoniacului/pierderea azotului.
Care sunt principalii fertilizatori utilizati
Daca in toamna sunt aplicate cu precadere ingrasamintele pe baza de fosfor si cele cu continut de potasiu, primavara este momentul propice fertilizatorilor pe baza de azot.
Azotul este considerat principalul element nutritiv, el fiind cel care influenteaza dezvoltarea vegetativa a plantelor, formarea si dezvoltarea viguroasa a acestora. Plantele care nu beneficiaza asa cum trebuie de beneficiile azotului vor fi slab dezvoltate, culoarea lor va fi nicidecum una naturala, verde inchis, ci un verde galbui, iar productia totala va fi una redusa cantitativ, nu doar calitativ. Daca prea putin azot nu este bun, nici excesul nu trebuie luat in calcul, pentru ca prea mult azot determina culturi cu un necesar mult prea mare de apa si elemente nutritive, predispuse anumitor boli specifice.
Printre fertilizatorii cu azot utilizati in campania de primavara se numara:
Azotatul de amoniu – ingrasamant cu pana la 34% azot (sub forma nitrica si amoniacala), unul dintre cele mai folosite ingrasaminte. Il gasim sub forma de granule galbui, solubile in apa, motiv pentru care este ambalat in saci din plastic.
Ureea – un ingrasamant solubil in apa, cu continut de 46% azot. Este un ingrasamant organic de sinteza, cu continut ridicat de azot. Se prezinta sub forma de granule rotunde, perlate, de culoare alba.
Nitrocalcarul – produs din azotat de amoniu si carbonat de calciu, cu o concentratie de azot ce variaza intre 15 si 28%. Este un ingrasamant granulat, recomandat pentru solurile acide.
Sulfatul de amoniu – in vreme ce nitrocalcarul este recomandat solurilor acide, sulfatul de amoniu se preteaza solurilor alcaline. Deoarece contine si sulf intr-o cantitate destul de mare, acest ingrasamant este potrivit pentru solurile cu deficit de sulf.
Achizitia unei masini de fertilizat/de imprastiat ingrasaminte – o solutie de luat in calcul pentru agricultorii si fermierii care vor sa faca o treaba de calitate, de la inceput si pana la sfarsit
O fertilizare efectuata la timp si corect, cu ingrasamintele de calitate potrivite culturilor dar si solurilor pe care acestea sunt cultivate nu poate fi realizata decat cu ajutorul celor mai bune masini de fertilizare.
Pentru ca este partenerul de incredere al agricultorului roman, sustinand din 2001 pana azi bunul mers al agriculturii romanesti, NHR Agropartners vine in intampinarea nevoilor agricultorilor cu o gama complexa de masini de fertilizat Bogballe (modelele L1 Plus/L2 Plus/L2W Plus /M35 Plus/M35W Plus/M45W Plus /M60W Plus).
De retinut ca toate masinile de fertilizat Bogballe au discurile de distributie, protectiile si buncarul fabricate din otel inoxidabil si sunt vopsite cu vopsea pulbere in camp electrostatic, ceea ce le ofera o buna protectie impotriva coroziunii si le prelungeste durata de viata. Ca toate utilajele agricole furnizate de NHR Agropartners, si masinile Bogballe se diferentiaza prin calitate si operativitate la un inalt nivel.
Pentru detalii referitoare la pretul si caracteristicile detaliate ale fiecarei masini de fertilizat in parte aveti posibilitatea sa contactati un reprezentant NHR Agropartners.
Stiati ca…
… este indicat sa se evite fertilizarea campurilor inca acoperite cu zapada, din cauza ca se pot pierde cantitati mari de azot?
… ingrasamintele se aplica dimineata devreme cata vreme solul mai este inghetat?
… NHR ofera solutii de credit si leasing pentru achizitionarea echipamentelor agricole?