De mai bine de 40 de ani, Gregoire oferă o gamă largă de utilaje pentru mecanizarea lucrărilor din viticultură: combine de recoltat struguri, șasiuri încălecătoare portante pentru diverse utilaje de prelucrarea solului, mașini de stropit și mașini pentru recoltarea măslinelor, ale caror caracteristici principale sunt performanța, fiabilitatea și costurile reduse de operare și întreținere. Acestea fac ca mașinile Gregoire să fie printre cele mai premiate din segmentul lor și cele mai preferate de cei mai exigenți viticultori.
După cunoscutele modele de echipamente de stropit montate pe combinele de recoltat struguri Gregoire, Multiflow Progress și Multiflow Quatro Idea, care folosesc sistemul pneumatic (jetul de lichid este micronizat de curentul de aer) respectiv cel de aeroconvecție (lichidul presurizat se atomizează la trecerea printr-o duză și este transportat de un curent de aer produs de un ventilator axial), Gregoire aduce pe piața de profil un nou echipament pneumatic, inovativ, denumit Ecoprotect L3. Este un echipament pe 3 rânduri cu recuperarea surplusului de soluție, care folosește elemente aplicate cu succes la mașinile tractate, dar se montează pe combinele de recoltat struguri în locul capului de recoltare.
Preocuparea pentru realizarea acestui echipament se încadrează în tendința mondială de reducere a impactului pesticidelor asupra mediului și a produselor agricole venind în sprijinul viticultorilor care vor să producă struguri în regim ecologic. De asemenea, Gregoire urmărește creșterea eficienței tratamentelor și necesitatea de a face față constrângerilor datorate vântului și ferestrelor scurte în care se pot face tratamentele în condiții optime, fără a pierde o mare cantitate de soluție în atmosferă sau pe sol (limitarea derivei), reducerea dozelor de produse fitofsanitare, recuperarea excedentului de substanțe active.
Mașina Ecoprotect L3 utilizează un sistem de pulverizare cu 3 perechi de panouri flexibile ușoare din polietilenă, (brevet Gregoire), așezate de o parte și de alta a rândului de viță de vie. Acestea se rigidizează sub efectul aerului generat de către turbină, dar rămân flexibile și fără risc de deteriorare la lovire, când panourile se rabat și, după depășirea obstacolului, își reiau poziția inițială. Forma lor se păstrează datorită unor cilindri gonflabili de la periferia panourilor. Structura nu are niciun element rigid în zona rândului și nu este casantă.
Soluția se pulverizează din părți opuse, realizând un tratament complet și eficient, iar surplusul de substanțe se prelinge pe panouri în partea de jos, de unde se recuperează și se transferă înapoi în rezervor. Aceste panouri, împreună cu o perdea de aer în spate și în partea inferioară și se creează o incintă închisă, care permite evitarea pierderilor de soluție în atmosferă sau pe sol, răspunzând perfect așteptărilor utilizatorilor în ceea ce privește eficiența și calitatea deosebită a tratamentelor pe ambele fețe ale frunzelor printr-o atomizare și repartizare perfectă a produsului, reducerea derivei și recuperarea excedentului de soluție printr-un sistem simplu și eficient, reducerea costurilor tratamentelor fitosanitare cât și protecția mediului, viteza de aplicare ridicată și fiabilitate ridicată a sistemului de pulverizare datorită modulelor gonflabile încasabile.
Mașina este concepută pentru reducerea dozei de lichid la hectar, utilizarea unei concentrații mai mari a soluției și o aplicare optimă indiferent de condițiile atmosferice.
La începutul vegetației se recuperează 50-80% din soluție. Curentul de aer este dirijat din părți opuse, ca în fig. 3. În timpul vegetației, la ultimele tratamente, când vița de vie are multe frunze, se recuperează cca.10% din soluție, în funcție de grosimea stratului de frunze care trebuie penetrat. Curentul de aer se intersectează ca în fig. 4. Difuzoarele sunt poziționate în flux încrucișat pentru a optimiza calitatea aplicării. În funcție de starea culturii se folosește un număr suficient de duze de pulverizare pentru a acoperi întreaga suprafață a plantelor.
Curentul de aer este produs de o turbină închisă, cu diametrul 520 mm, cu ambreiaj centrifugal asigurând un debit de aer necesar pentru rigidizarea panourilor de pulverizare și pentru pulverizarea propriu-zisă a soluției. Difuzoarele sunt poziționate în flux încrucișat pentru a optimiza calitatea aplicării. În funcție de starea culturii se foloseste un număr de la 3 la 5 capete de pulverizare speciale DYNADiff 3D pe fiecare panou, pentru a acoperi întreaga suprafață a plantelor. Acestea au posibilitatea de rotire pe 360o pentru reglarea înalțimii de tratare în funcție de stadiul de evoluție al vegetației, iar prin creșterea vitezei aerului realizează o micronizare și o repartiție perfectă a soluției..
Montându-se pe o combină de struguri autopropulsată Gregoire în locul capului de recoltare, mașina de stropit cu recuperarea surplusului de soluție ECOPROTECT L3 extinde domeniul de utilizare a acesteia în alte perioade în afara recoltării strugurilor. În plus, mașina păstrează avantajele combinei de recoltat, printre care motorul de ultimă generație, ușor accesibil pentru verificări și întreținere tehnică, cu consum redus de combustibil și cu poluare redusă (Tier 5), cabina foarte confortabilă, montată pe centrul mașinii deasupra rândului de viță de vie, care asigură o vizibilitate optimă atât asupra rândului de plante cât și a echipamentului de stropit, protecție maximă a operatorului față de contactul cu substanțe chimice periculoase, posibilitatea orizontalizării pe pante, utilizând o cursă de 600 mm între roțile din stânga și din dreapta, transmisie hidrostatică 4×4, rază de întoarcere sub 4 m și multe altele.
Capul de recoltare se demontează rapid și se stochează pe un suport, iar în locul lui se atașează echipamentul de stropit. Prinderea este rapidă și nu presupune un efort mare, iar toate furtunurile și cablurile electrice ale echipamentului de stropit se conecteaza rapid în aceleași cuple ca și capul de recoltare. Calculatorul mașinii de recoltat se conectează prin sistemul ISOBUS și recunoaște imediat echipamentul de stropit și se afișează toate elementele necesare reglajelor și funcționării mașinii de stropit.
Echipamentul are un bazin de soluție cu capacitatea de 2500 l, cu hidro-injector pentru amestecarea soluției iar pentru spălarea întregii instalații după încheierea lucrului este prevăzut un rezervor de 250 l de apă curată. Rezervorul de soluție este dotat cu un indicator de nivel cu afișare pe monitorul combinei. De asemenea, există un rezervor de 20 l pentru apă curată pentru spălarea pe mâini a operatorului după utilizarea substanțelor periculoase.
O pompă cu 4 membrane asigură un debit de 105 l/min și o presiune maximă de 50 barr.
Pentru filtrare, mașina este prevăzută cu filtru sită la gura de umplere, filtru de aspirație de 365 microni și filtru de înaltă presiune. Pe circuitul de recuperare care transferă în rezervor surplusul de soluție, există un filtru interior și 6 filtre de sucțiune, câte unul în fiecare panou.
Sistemul electronic asigură controlul automat al dozei de soluție în funcție de viteza de deplasare, menținând doza indiferent de topografia terenului. Doi senzori cu ultrasunete mențin rampa la înălțimea reglată față de sol.
Înălțimea, distanța între panouri în funcție de distanța între rânduri și de lățimea masei vegetale pe rând precum și înclinarea rampelor pentru corecția pantei se reglează hidraulic, toate comenzile fiind electrohidraulice.
Pentru recuperarea soluției se folosesc două pompe cu 2 membrane cu debit de 23 l/min, filtrele de recuperare fiind cu diametrul de 105 mm și desimea sitei de 50 microni.
După ultimul tratament, echipamentul se demontează de pe șasiul combinei de recoltat și se pregătește deja, ca orice mașină de stropit, pentru stocare. Mașina se curăță, se golesc rezervoarele de soluție, de apa de clătire a instalației și de spălare pe mâini. Se introduc aproximativ 20 l antigel în rezervorul de soluție, se acționează mașina până când începe pulverizarea soluției de antigel la duzele DynaDiff și se păstrează în instalație antigelul rămas. Stocarea trebuie făcută la loc uscat, dar aerisit. Mașina trebuie gresată la toate punctele de gresare, iar componentele electronice de comandă trebuie demontate și păstrate într-un loc uscat și încălzit. În primăvară trebuie acționată mașina pentru eliminarea completă a soluției de antigel din pompă și din întreaga instalație și se montează din nou pe șasiul combinei de recoltat struguri pentru noul sezon de tratamente.
Principalele avantaje ale acestei mașini sunt:
• realizarea unui tratament de foarte bună calitate și la momentul optim, fără a ține cont de condițiile de vreme
• eliminarea derivei prin crearea unei incinte etanșe (lateral, în spate, în partea de jos și de sus a panourilor), care nu permite pierderea soluției în atmosferă
• economii importante de substanța activă în raport cu tratamentul convențional, în funcție de faza vegetativă în care se află cultura în momentul tratamentului, aplicarea unei cantități optime de substanta activă și recuperarea excesului de soluție și reducerea impactului pesticidelor asupra mediului, creșterea autonomiei mașinii de stropit prin reducerea cantității de lichid aplicat la hectar etc
• suplețea panourilor de pulverizare, de doar 20 kg pe rând și flexibilitatea lor, elimină riscul de deteriorare la lovirea cu un corp solid, dur, oferind siguranță atât în transport cât și în lucru
• reglarea automată a poziției de lucru prin setare pe computer a distanței între rânduri și a grosimii stratului vegetal al viței de vie; prin apăsarea unui singur buton de pe maneta multifuncțională panourile se așează singure în pozitia de lucru corespunzătoare
• urmărirea topografiei terenului și păstrarea poziției față de sol, prin utilizarea unor senzori cu ultrasunete care măsoară distanța de la rampă până la sol
• ușurința exploatării: pregătiriea soluției se face de la sol datorită unei cuve speciale prevăzute și cu posibilitatea de spălare a recipientelor cu soluție; gresare centralizată pentru ușurința întreținerilor; acces ușor la filtre
• posibilitatea de reglare a debitului de aer pe fiecare rând
• protecții la tijele cilindrilor hidraulici pentru creșterea duratei de viață a acestora etc.
Pentru detalii vă puteți adresa oricărei filiale NHR Agropartners, care este unicul importator autorizat Gregoire în România.
Florin Neacșu