Se observă, din ce în ce mai mult, tendința fermierilor români de a aplica rezultatele cercetărilor pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice și știm că aceștia sunt foarte atenți la acumularea și conservarea apei în sol. NHR Agropartners recomandă a se ține cont de următoarele aspecte în acest sens:
1. Toate lucrările trebuie făcute rațional, în perioada optimă, cu evitarea trecerilor inutile pe teren, a tasării solului și a lucrărilor care favorizează evaporarea apei. Cât mai puține treceri pe sol, cu utilaje cu anvelope late sau cu șenile, când umiditatea este optimă și în niciun caz când este exces de umiditate.
2. Imediat după recoltat trebuie făcută o lucrare superficială de dezmiriștire, care să spargă crusta, să distrugă buruienile, foarte mari consumatoare de apă, și să favorizeze răsărirea buruienilor și samulastrei, care pot fi controlate fie mecanic, fie chimic.
3. Renunțarea la aratura cu răsturnarea brazdei și aplicarea unor tehnologii cu număr redus de lucrări sau chiar cu lucrări minime. Se poate folosi cu succes scarificarea, cu productivitate mai mare și cu consum mai redus de combustibil, lucrarea solului cu organe de lucru tip daltă până la o adâncime de 25-35 cm, pregătirea patului germinativ doar până la adâncimea de semănat, mașini combinate care efectuează mai multe lucrări într-o singură trecere, lucrarea solului în benzi înguste de câțiva cm în care să intre brăzdarul de semănat (strip till), semănatul direct sau în mulci.
4. Tocarea și împrăștierea pe sol a resturilor vegetale (mulcirea) este importantă atât pentru reducerea evaporării apei cât și pentru aportul de materie organică pentru creșterea fertilității solului.
5. Folosirea îngrășămintelor organice și a lucrărilor care contribuie la creșterea calității și fertilității solului,
6. Crearea de perdele forestiere de protecție, care formează un microclimat favorabil, opresc vânturile care usucă solul, rețin zăpada și contribuie la menținerea umidității în sol.
7. Irigarea, pentru cei mai norocoși care au la îndemână sisteme de irigare. Aceasta trebuie făcută în mod rațional, fără exagerare, care poate duce la sărăturarea și scăderea fertilității solului. Probabil, repararea și întreținerea sistemelor de irigații existente, poate un parteneriat pentru construirea altora noi, întreținerea canalelor trebuie să devină o preocupare de moment a fermierilor, până la realizarea sistemelor de irigații la nivel național. NHR Agropartners SRL colaborează cu doi producători pentru a oferi soluții integrate pentru sisteme de irigații și suntem oricând la dispoziția fermierilor pentru a lucra împreună în găsirea celei mai bune soluții pentru acestia.
8. În cazul în care nu se înlocuiește arătura, nivelarea și tăvălugirea arăturii sunt esențiale pentru acumularea, reducerea evaporării și păstrarea apei în sol. Tăvălugirea după semănat mărește contactul între semințe și sol îmbunătățind germinarea și elimină aerul din stratul superficial al solului care poate favoriza evaporarea apei. Tăvălugirea de primăvara ajută la spargerea crustei și la realizarea contactului mai bun între rădăcinile plantelor și sol, mai ales la culturile “descălțate” datorită eroziunii eoliene sau prin scurgerea apei din ploi sau din topirea zăpezii.
Fermierii trebuie să găsească soluțiile optime care se pretează cel mai bine condițiilor specifice din ferma lor și să aibă curajul de a încerca soluții verificate atât în România cât și în alte țări și care se aplică de zeci de ani în diferite zone ale lumii. Suntem convinși că agricultura își va schimba fața și tehnologiile trebuie adaptate noilor condiții din ce în ce mai aspre.
Dr. ing. FLORIN NEACȘU