Poate părea o întrebare retorică, pentru că știm cu toții că îngrășămintele sunt absolut necesare. Totuși, nu este și voi încerca să răspund în cele ce urmează.
În condițiile actuale, când prețul îngrășămintelor a atins cote nemaiîntâlnite și disponibilitatea lor este mai redusă și când restricțiile din Pactul Verde European privind controlul cantităților de îngrășăminte utilizate sunt din ce în ce mai dure, se pune, mai mult ca oricând, problema aplicării eficiente, care să permită reducerea cantității de îngrășăminte consumate, fără a dăuna culturii.
Soluțiile pe care le avem la îndemână sunt: stabilirea cantităților optime de îngrășăminte necesare și justificate economic în funcție de sol, de cultură, de starea de vegetație și de producția estimată și utilizarea lor eficientă, prin aplicarea cu precizie, pentru evitarea erorilor de dozare dăunătoare culturii și mediului și costurilor suplimentare.
Fertilizezi cât trebuie, unde trebuie
La baza economiilor de îngrășăminte stau noile tehnologii care contribuie la o bună cunoaștere a solului, a capacității de producție și a stării culturii, a necesarului de substanțe nutritive în vegetație, mașini performante care asigură aplicarea fără suprapuneri sau greșuri între două treceri, întreruperea distribuției în clinuri și în zonele unde s-a distribuit la o trecere anterioara, aplicarea dozelor variabile și monitorizarea în timpul lucrului a dozei de îngrășământ distribuit etc.
Efectuarea analizelor de sol face posibilă evaluarea cantităților de îngrășământ de adăugat și identificarea clară a diferențelor de fertilitate a solului în fiecare parcelă.
Consultarea imaginilor din satelit disponibile gratuit pe internet este, de asemenea, o modalitate de a caracteriza variabilitatea în interiorul unei parcele.
Harta recoltei făcută în timpul recoltării cu combina este de asemenea o informație utilă luării deciziilor. O decizie optimă se poate lua când se iau în calcul și se suprapun mai multe informații și hărți.
Pentru a determina direct aportul de azot necesar în vegetație în funcție de nevoile plantelor și de stadiul de dezvoltare a culturii se pot folosi senzori optici pentru determinarea conținutului de azot, montați pe oglinzile sau în fața tractorului, care lucrează în combinație cu senzori de lumină montați pe cabină (Yara N-Sensor, Crop sensor, CropXplorer etc).
Deși acest echipament a început să fie aplicat încă de la sfârșitul anilor 90 și are avantaje clare față de imaginile satelitare sau chiar de cele înregistrate cu drona, în special avantajul analizei culturii și modulării aplicării de îngrășământ în timp real, totuși, acest echipament nu s-a generalizat, din cauza costului semnificativ al investiției, care se poate amortiza pe suprafețe destul de mari. Pentru a profita de performanțele acestora, una dintre soluții ar putea fi, într-un viitor nu prea îndepărtat, delegarea anumitor lucrări de administrat îngrășăminte către prestatorii de servicii care se pot dota cu aceste dispozitive.
Dispozitivul poate integra și hărți potențiale de randament pentru a modera calculele de modulație a normei variabile de îngrășământ.
Ghidarea
Ca operator, nu este ușor să menții drumul corect în parcele, mai ales în cele mari, folosind ochiul liber și jaloane. Monitoarele cu săgeata și cu bara cu LED-uri pentru ghidare sunt ideale pentru a respecta intervalele corecte dintre treceri. Acestea oferă confort și economisesc timp, elimină greșelile, deoarece ecranul lor indică linia de urmat și colorează zonele deja fertilizate pentru a evita trecerea de două ori pe același loc și, prin urmare, economisește îngrășământ. Accesibile între 1.500 și 3.000 de euro fără TVA și cu un nivel de precizie de 15- 20 cm cu semnal de corecție gratuit (EGNOS), ele se amortizează rapid, putând fi folosite și pentru alte lucrări: tratamente fitosanitare, împrăștierea îngrășămintelor organice sau pregătirea terenului după arătură, sau pregătirea patului germinativ.
Următorul pas, ghidarea automată aduce mai mult confort prin preluarea controlului asupra direcției tractorului, ceea ce poate asigura o precizie de 2 cm, dacă se folosește un semnal de corecție RTK sau de la un furnizor de telefonie mobilă pe bază de abonament. Această soluție mai eficientă este pe de altă parte mai scumpă (de la 9.000 de euro fără TVA), dar reduce oboseala operatorului care nu mai trebuie să țină volanul și nici să țină ochii țintiți pe ecran pentru a urmări acoperirea corectă cu îngrășăminte.
Construcția și dotariile noilor mașini de împrăștiat îngrășăminte
Investiția în achiziția unor mașini moderne de împrăștiat îngrășăminte care asigură precizie și uniformitate de distribuție, evitarea suprapunerilor și a zonelor neacoperite sau a zonelor de la marginea sau capătul tarlalei în care nu dorim să împrăștiem îngrășăminte (pe drum, pe terenurile vecine etc), monitorizarea distribuției cu ajutorul computerelor și a sistemelor de cântărire în timp real, posibilitatea de aplicare a normelor variabile de îngrășământ în funcție de nevoile efective ale solului sau culturilor etc., poate părea importantă, dar se poate amortiza în termen scurt datorită economiilor de îngrășământ și câștigului de precizie. În plus, producătorii consacrați garantează o fiabilitate mare și o durată de viață lungă a acestor mașini, care au și o bună valoare de revânzare, ceea ce justifică prețul.
O mașină capabilă să distribuie direct de la marginea parcelei poate reduce consumul de îngrășăminte. În cazul mașinilor produse de firma daneză Bogballe distribuția se poate face la prima trecere de la margine spre centru, iar la urmatoarele treceri de la centru spre marginile parcelei, prin simpla acționare a unei manete, sau automat de la calculatorul din cabina tractorului.
Sensul de rotație a discurilor de împrăștiere spre centru sau spre exterior, influențează de asemenea consumul de îngrășăminte.
Tradițional, sensul de rotație al discurilor de împrăștiere este de la centru spre margine, ceea ce face ca amprenta pe sol a împrăștierii să fie în formă de banană, ceea ce înseamnă că la mijloc îngrășământul este aruncat mai mulți metri în spatele tractorului, deci la cap de parcelă tractorul trebuie să continue deplasarea încă 10-20 m pentru ca mașina să împrăștie îngrășăminte pe întreaga tarla. Este evident că la margini îngrășământul este împrăștiat dincolo de capătul parcelei (A).
La Bogballe, cele două discuri se rotesc spre centru, cu suprapunerea completă a îngrășământului împrăștiat de pe ambele discuri.
Avantajul cheie al acestui sistem de împrăștiere este ca forma împrăștierii în direcția de mers (semiluna) este aproape de tractor (B). Astfel închiderea și deschiderea distribuției la cap de parcela este mai scurtă, astfel încât mașina de împrăștiat poate urmări urmele mașinii de stropit, asigurând totuși o împrăștiere optimă la cap de parcelă. Practic, nu este necesară parcurgerea unui spațiu suplimentar după ieșirea din teren pentru a acoperi toată parcela, economisind cantități importante de îngrășământ.
Sistemul de cântărire, împreună cu ghidarea, controlul secțiunilor, aplicarea dozelor variabile sunt elemente cheie care asigură precizie și economie de îngrășăminte.
Recalibrarea pe parcursul zilei
Dacă mașina de împrăștiat îngrășăminte nu este dotată cu sistem de cântărire, o practică recomandată este recalibrarea mașinii de împrăștiat îngrășăminte în timpul zilei, deoarece sistemul gravitațional de distribuție nu are o precizie constantă. Într-adevăr, pe parcursul zilei, îngrășământul își schimbă comportamentul. Debitul acestuia prin fantele de dozare variază în funcție de umiditate, dar și de conținutul de praf. Cu cât este mai uscat, cu atât curge mai repede. Doza poate crește cu 5 până la 8% între dimineață și după-amiază.
Această caracteristică poate duce la diferențe semnificative de dozare cu un distribuitor standard de îngrășământ fără sisteme de corectare a debitului. Ideal ar fi să se recalibreze mașina în timpul zilei pentru a ține cont de evoluția umidității, mai ales la anumite tipuri de îngrășăminte precum urea sau alte îngrășăminte mai higroscopice.
Sistemul de cântărire
Sistemul de cântărire are avantajele că mașina se calibrează automat și asigură doza constantă indiferent de viteza de lucru și de modificarea caracteristicilor îngrășămintelor pe parcursul zile, pentru că se știe că în cursul zilei, în funcție de variația temperaturii și umidității atmosferice curgerea îngrășă-mântului poate fi diferită la același reglaj al mașinii.
Pentru o precizie mai mare a dozei de îngrășăminte aplicate, soluția este utilizarea unor mașini de împrăștiat îngrășăminte dotate cu sistem de cântărire, care este achiziționat în special de fermele mai mari sau de prestatori de servicii. În unele țări, acest tip de dispozitiv tinde să fie achiziționat în comun de mai mulți fermieri, asociații de fermieri sau cooperative, pentru a reduce investiția pe fermă.
Sistemul de cântărire valorează între 2.500 și 8.000 de euro în funcție de marcă, capacități și echipamente de bază, aducând prețul total al mașinii de împrăștiat îngrășăminte la aproximativ 15-20.000 de euro, sau chiar mai mult. Are marele avantaj de a evita erorile de dozare, deoarece măsoară constant cantitatea rămasă în buncăr și urmărește instantaneu debitul în kilograme pe minut. Acesta compară această valoare cu valoarea teoretică, care este calculată din doza programată pe terminal, viteza reală de înaintare și lățimea de lucru. Mașina de împrăștiat îngrășăminte cu sistem de cântărire corectează continuu deschiderea fantelor de dozare, pentru a compensa variațiile debitului de îngrășământ și ale vitezei de lucru. Sistemul de cântărire integrat este foarte confortabil pentru operator, care nu trebuie să verifice și să refacă reglajele în timpul zilei și, prin urmare, nu trebuie să-și facă griji cu privire la modificarea comportamentului îngrășământului în funcție de umiditate.
Cântărirea compensează, de asemenea, variația caracteristicilor îngrășămintelor, care pot fi formate din granule obișnuite dacă sunt luate de deasupra sacului, dar pot fi pulverulente la fundul sacului. Datorită sistemului de cântărire, unii producători promovează o economie de îngrășământ de 5 până la 8% în comparație cu o masină similară fără cântărire. La prețul actual al îngrășământului, acest câștig face posibilă recuperarea rapidă a investiției.
Influența vitezei de lucru
Un dezavantaj al mașinilor simple (ieftine) de împrăștiat îngrășăminte este principiul debitului constant. Pentru a respecta doza dorită, viteza de lucru selectată în momentul reglării trebuie să rămână mereu aceeași pe toată parcela, criteriu greu de respectat în clinuri și în zone cu contur neregulat. Pentru evitarea acestor erori, există mașini cu reglarea debitului proporțional cu viteza de lucru, folosindu-se calculatoare care reglează deschiderea fantelor de dozare în funcție de viteza de lucru. Aceste modele limitează astfel variațiile dozei în interiorul parcelei în funcție de viteza. Pe de altă parte, ele nu țin cont de variația debitului de îngrășământ datorită schimbării condițiilor pe parcursul zilei de lucru sau chiar de la un big-bag la altul. Folosite cu rigoare, având grijă să se recalibreze distribuitorul în timpul zilei pentru a păstra reglajele, se pot obține totuși rezultate bune.
Controlul secțiunilor
Întreruperea automată a distribuției la cap de parcelă, în clinuri sau la suprapunerea peste zone în care s-a distribuit la trecerile anterioare duce de asemenea la economisirea îngrășămintelor.
Aplicarea corectă a îngrășământului înseamnă asigurarea uniformității distribuției pe lățimea de lucru a mașinii de împrăștiat îngrășăminte, păstrarea dozei reglate, respectarea lățimii de lucru și a dozei în funcție de viteza și evitarea suprapunerilor peste trecerea anterioară și eliminarea zonelor neacoperite. Ca și la masinile de stropit, controlul secțiunilor comandat de sistemul GPS îmbunătățește mult precizia de împrăștiere și în parcele mici și cu forma neregulată, cu clinuri etc. poate economisi până la 25% din cantitatea de îngrășăminte. Evită supradozele în clinuri și garantează deschiderea distribuției la momentul potrivit după întoarcerea la cap de parcelă. Manual, de obicei operatorii pornesc distribuția cu câțiva metri prea devreme, pentru că se comportă ca la tratamentele fitosanitare, fără să țină seama ca o mașină de împrăștiat îngrășăminte proiectează îngrășământul mai mulți metri în spate. O deschidere prea timpurie creează un consum suplimentar și o supradoză care poate dăuna culturii.
Aplicarea normelor variabile
Harta terenului definește unde și cu ce debit se aplică îngrășămintele. Înseamnă că operatorul nu trebuie să urmărească și să hotărască unde trebuie să crească sau să scadă doza de aplicare. Sistemul GPS o face automat. Cantitatea de îngrășământ se aplică în funcție de informațiile luate din teren în timp real cu senzori de azot (Yara N Sensor, comercializat sub diferite denumiri de diferite firme) sau cu hărți privind starea culturii prin imagini satelitare, simple sau suprapuse cu hărțile de recoltă create la recoltat.
Mașinile purtate de împrăștiat îngrășăminte Bogballe M-LINE
Recunoscute după panourile reflectorizante integrate și iluminarea LED, noua gamă de masini de împrăștiat îngrășăminte M-Line are o capacitate record de până la 6000 de kg. Noul sistem de dozare face posibilă atingerea unui debit de 650 kg/min. Sistemul de dozare face posibilă împrăștierea de microgranule la doze foarte mici și de îngrășăminte și peleti la doze mari și pe lățimi mari. Sistemul de control al secțiunilor Dual Dynamic mărește numărul de secțiuni la 8, subdivizate în câte 5 sub-secțiuni, ajustând continuu împrăștierea îngrășământului și menținând suprapunerea cvadruplă. Acest dispozitiv permite, de asemenea, aplicarea dozelor variabile, cu modularea dreapta/stânga. Noul design facilitează curățarea masinii.
Reglarea mașinii folosind aplicațiile de pe internet
Deoarece caracteristicile îngrășământului (dimensiunea granulelor, rezistența la spargere, densitatea etc) pot diferi chiar la aceeași denumire și, deci, necesită setări specific, tabelele printate în manual ajung să fie depășite în scurt timp. De aceea, mulți producători oferă posibilitatea folosirii unor aplicații de pe internet accesiblie cu smartphonul sau tableta, unde se găsesc cele mai noi informații privind reglajele mașinii pentru mii de îngrășăminte. Acestea sunt actualizate în permanență.
Bogballe este unul din producătorii care ofera mii de tabele de reglaj pe internet. Operația este foarte simplă și rapidă. Când îngrășământul este deja listat în baza de date a producătorului, reglarea dispozitivului este gata într-un minut, ceea ce este impresionant.
Se introduc tipul mașinii și al paletelor de împrăștiere, lățimea și viteza de lucru, tipul îngrășământului și producătorul și se aleg din tabelul corespunzător parametrii care trebuie reglați.
Dacă îngrășământul nu se află în baza de date, trebuie făcute câteva determinări cu kitul furnizat de Bogballe, respectiv sortarea granulelor după dimensiuni și măsurarea forței de spargere a acestora cu niște dispozitive livrate. Datele se introduc într-o formulă și se determină parametrii de reglaj. Totul durează aproximativ cinci minute.
Controlul uniformității distribuției pe lățimea de lucru
În practică, verificarea distribuției îngrășământului pe sol se efectuează destul de rar, deoarece necesită așezarea în parcelă a unor tăvițe de colectare a îngrășământului și colectarea și cântărirea conținutului acestora după ce a trecut mașina de împrăștiat îngrășăminte. Unele firme facilitează această sarcină importantă pentru calitatea muncii, datorită unor aplicații pe smartphone, folosind covorașe sintetice amplasate la intervale definite, care trebuie doar să fie fotografiate. Analiza imaginilor face posibilă definirea uniformității de acoperire a covorașelor, pentru a oferi utilizatorului informații dacă sunt necesare îmbunătățiri ale reglajelor pentru distribuția transversală a dispozitivului.
Sisteme de compensare a efectului vântului
Ca și la unele mașini de stropit, unii producători de mașini de împrăștiat îngrășăminte oferă și un sistem de monitorizare și compensare a influenței vântului asupra uniformității de împrăștiere. În funcție de vânt, sistemul modifică setările, pentru a obține împrăștiere simetrică, optimă. Se bazează în special pe un anemometru de măsurare a intensității și direcției vântului montat pe mașina de împrăștiat îngrășăminte. Dacă vântul este prea puternic sau rafale variază prea des, atingându-se limitele sistemului, sistemul emite un mesaj de alarmă.
Iată că distribuind mai precis și mai uniform, în completă cunoștință de cauză, și monitorizând în permanență funcționarea mașinii, bazându-ne pe soluțiile tehnice de ultimă generație disponibile la mașinile de împrăștiat îngrășăminte, se pot face economii substanțiale de îngrășământ, protejând culturile, mediul și realizând economii importante de bani. Cum am mai spus, diferența de preț se amortizează destul de repede, prin economiile făcute și calitatea lucrării.
Dr. ing. FLORIN NEACȘU