Prașila oarbă se efectuează între însămânțarea semințelor primăvara și apariția culturilor. O așezare mai profundă a semințelor asigură faptul că plantele nu sunt deteriorate. Această operațiune este recomandată în primul rând pentru culturi precum soia, porumb, floarea-soarelui, cartofi, fasole, dovleci și mazăre. Pe lângă faptul că ajută la combaterea buruienilor, plașila oarbă sparge și crusta solului, permițând o mai bună apariție a culturii. La prașila oarbă, utilajul de prășit trebuie reglat foarte precis pentru a nu deteriora plantele.
Aspecte ale prășilei oarbe:
Prașila oarbă (la câteva zile după însămânțare, înainte de apariția culturii) produce adesea rezultate foarte bune și oferă control mai mare al eliminării buruienilor încă din prima fază a răsăririi.
Cel mai bun rezultat în combaterea buruienilor, cu până la 80% eficiență, se obține în prima etapă de răsărire .
Pentru a evita deteriorarea culturii (adică plantelor), adâncimea de lucru trebuie menținută cu precizie la prașila oarbă. Acest lucru ar trebui să asigure că semințele nu sunt afectate sau deplasate în niciun fel în procesul de prășire.
Prășila oarbă variază în funcție de cultură și de factorii externi:
Cereale: aprox. 2-5 zile după însămânțarea semințelor; alegeți o așezare mai profundă a semințelor.
Porumb: aprox. 3-5 zile după însămânțarea semințelor, plasarea semințelor la 6-7 cm
Soia: aprox. 3-4 zile după însămânțarea semințelor, adâncimea de însămânțare: 3-5 cm
Fasole: aprox. La 6-10 zile după însămânțarea semințelor, plivirea intensivă este o opțiune dacă semințele au fost așezate adânc.
Sfeclă de zahăr: aprox. La 2-3 zile după însămânțare, acordați o atenție deosebită adâncimii de lucru! Plivirea oarbă este posibilă doar într-o anumită măsură.
Dovleac: aprox. La 2–6 zile după însămânțare. Atenție: semințele de dovleac sunt plasate la o adâncime mică – nu pliviți prea adânc.
Cartof: aprox. La 2–5 zile după plantare.
7 reguli de a efectua prașila oarbă:
1.Respectați amplasarea semințelor și adâncimea de lucru și adaptați-le la cultură
2.Pregătiți utilajul de prăși pentru prașila oarbă deja din momentul însămânțării.
3. Verificați rezultatul lucrării (dar nu la capăt de parcelă).
4. Reglați unghiul de atac al organelor elastice și tipul de sol.
5. Selectați viteza în funcție de cultură, adâncimea de însămânțare, tipul de sol, înclinare etc.
6. Adâncimea de lucru pentru prașila oarbă: max. 3 cm (în funcție de adâncimea de plasare și de cultură).
7. Înregistrați cu un jurnal de prășit + fotografii pentru a afla mai multe despre acesta (de asemenea, poziția arcului, viteza de rulare, adâncimea de lucru, …). Fiecare fermier ar trebui să își țină un jurnal de prășit pentru a putea obține cel mai bun rezultat posibil pentru condițiile respective.
Aspectele menționate mai sus se bazează pe experiența practică și depind de anumiți factori, iar rezultatele pot varia. Einböck nu poartă nicio responsabilitate în ceea ce privește corectitudinea și nu își asumă nicio răspundere pentru deteriorarea culturilor / utilajelor!