JCB a sarbatorit în octombrie un reper important in istoricul incarcatoarelor telescopice: 40 de ani de inovatie si design in domeniu de la primul incarcator cu brat telescopic produs.
De la primul incarcator telescopic, fabricat în 1977, JCB a ajuns sa construiasca în 2016 al 200.000-lea exemplar al utilajului cu brat telescopic, iar anul acesta aniverseaza patru decenii de cand a lansat aceasta masina emblematica. În prezent, exista peste 30 de modele de incarcator cu brat telescopic, desi din optiunile disponibile pentru motoare, transmisii, brate si cabine rezulta constructia a peste 1.000 de configuratii ale utilajului in fabrica de la Rocester, Marea Britanie.
Inca din 1977, JCB a revolutionat atat industria de constructii cat si agricultura, mecanizand sarcinile de manipulare a diferitelor materiale. In ferme a inlocuit cu succes tractorul clasic la care se atasa un incarcator hidraulic frontal pentru manipularea cerealelor, stivuirea balotilor, ridicarea gunoiului de grajd si a pamantului.
JCB a vandut mai mult de 220.000 de incarcatoare telescopice pana în prezent, generand vanzari de peste 7 miliarde de lire sterline – dintre care 4,5 miliarde de lire s-au datorat exporturilor.
Impresionantul proces de fabricatie a unui incarcator cu brat telescopic JCB
În fiecare an se folosesc mai mult de 35.000 de tone de otel pentru constructia de sasiuri, picioare de stabilizare si brate.
Tabla de otel este transportata catre doua linii principale de productie, una pentru brate si alta pentru sasiuri, în vreme ce pentru picioarele de stabilizare exista o zona de productie separata. Otelul se taie cu ajutorul unor lasere si utilaje de taiere cu plasma CNC controlate pe computer.
O presa de 650 de tone se utilizeaza pentru a modela sectiunea paralelipipedica a bratului, care se sudeaza în regim pulsat dupa potrivirea initiala a bucselor, în vreme ce în lateralele sasiului se perforeaza si se fileteaza toate orificiile necesare. Dureaza 45 de minute pentru a fabrica lateralele sasiului, urmate de alte 7 – 12 minute de perforat si filetat.
Toate structurile pentru sasiuri si brate se sudeaza manual, în regim pulsat. Apoi, pana la 70% dintre lucrarile finale de sudura pentru sasiuri si brate sunt executate de roboti de sudura, operatorii manuali preluand doar lucrarile de sudura în zone dificil de accesat. La complexul incarcator telescopic JCB se utilizeaza anual incredibila cantitate de 14.509.818 m de sarma pentru sudura.
Un utilaj de gaurit dublu executa gaurirea finala a punctelor de montaj ale bratului, pentru a garanta alinierea perfecta a celor doua orificii. Doua centre de prelucrare computerizata, în valoare de 1,2 milioane de lire, perforeaza, fileteaza si finiseaza sectiunile bratului, pana sunt gata de asamblare.
Bratele, sasiul si stabilizatoarele parcurg, apoi, un proces de vopsire ce dureaza doua ore si începe cu o procedura de curatare sub jet de alice, prin care se îndeparteaza elementele contaminante si se pregateste otelul pentru vopsire.
Toate componentele se vopsesc înainte de asamblare, pentru a asigura finisarea de înalta calitate. JCB foloseste 73.000 de litri de grund si 50.000 de litri de lac în fiecare an pentru vopsirea incarcatoarelor telescopice.
Componentele finisate se coc la 90 – 120°C, pentru a asigura un învelis de protectie robust pentru utilaj. Desi galbenul este culoarea cea mai populara, exista si clienti care comanda utilaje în culori personalizate.
În fabricatie lucreaza 300 de angajati, iar la asamblare participa peste 460 de muncitori. Pe fiecare parte a liniilor principale de asamblare se afla sectiuni secundare de asamblare, unde se pregatesc fascicule de cabluri, motoare si transmisii, cabine si agregatele puntilor. Aceste sectiuni se conecteaza la liniile principale, în functie de necesitati, garantand un mers rapid al productiei, pe parcursul întregului proces.
Pe puntile JCB se monteaza roti, ansamblul fiind apoi atasat la sasiu. Blocurile de supape hidraulice, pistoanele si cilindrii de la divizia de componente hidraulice din locatia Rocester sunt urmatoarele care se monteaza.
Motoarele de la JCB Power Systems se ataseaza la transmisiile de la JCB Transmissions, sistemele de esapament si alte accesorii fiind adaugate pe liniile secundare de asamblare.
Un incarcator telescopic JCB are circa 3.000 de componente si, deoarece vorbim despre pana la 1.000 de configuratii diferite, fiecare proces de constructie trebuie coordonat cu strictete. Exista 35 de etape de constructie si dureaza circa opt ore pentru a asambla complet un utilaj.
Cabinele incarcatorului telescopic sosesc finisate integral, instalandu-se împreuna cu setul de racire al utilajului. Punctele de inspectie garanteaza ca fiecare utilaj îndeplineste standardele stricte de calitate JCB.
Testarea incarcatoarelor cu brat telescopic JCB
Se adauga uleiurile si consumabilele lichide, apoi se porneste motorul. Fiecare incarcator telescopic merge dupa aceea pe o pista de proba, unde motorul si transmisia parcurg cate 13 minute de teste rapide menite sa calibreze angrenajele.
Dupa aceasta încalzire, utilajele intra într-o cabina UVXPOSE ce utilizeaza lumina ultravioleta pentru a verifica integritatea componentelor hidraulice. Consumabilele lichide încarcate initial contin un aditiv de urmarire, vizibil cu usurinta sub lumina UV.
Urmeaza testarea la un institut de testare extern, unde 10 operatori efectueaza teste operationale intensive. Printre acestea se numara teste de încalzire, teste de directie si de greutate. Se instaleaza si se testeaza si eventualele accesorii comandate.
Dupa aceea, utilajele intra într-o a doua camera întunecata UVXPOSE, unde sunt verificate din nou, ca parte a ultimei etape in procesul de testare a calitatii, înainte sa porneasca spre centrul de inspectie preliminara înaintea livrarii.
Pregatirea utilajului de livrare si urmarirea ulterioara
În august 2016, JCB a deschis Loadall Customer Focus Centre (Centrul de excelenta dedicat clientilor de incarcatoare telescopice). Fiecare utilaj ce soseste de la inspectia preliminara înaintea livrarii (PDI) ajunge la CFC, unde este verificat înca o data. Se aplica imprimeurile realizate prin decalcomanie si elementele de personalizare si se adauga cutiile de scule, elementele de iluminat si alte echipamente optionale.
Adevarata inovatie adusa de CFC consta în centrul de comanda. Fiecare model de incarcator telescopic este dotat cu sistemul telematic LiveLink de la JCB, care transmite informatii catre centrul de comanda. Se importa date si de la centrul de servicii tehnice web JCB si din reclamatiile clientilor.
O echipa inregistreaza toate informatiile disponibile privind toate incarcatoarele telescopice JCB din întreaga lume.
Daca se identifica o problema, echipa initiaza o investigatie a cauzelor si, daca problema tine de fabricatie, ea poate fi transmisa rapid înapoi catre fabrica. Apoi, centrul de comanda urmareste lotul urmator de utilaje produse, pentru a asigura mentinerea celui mai înalt standard de calitate.
Sistemul îmbunatateste cu mult viteza de feedback de pe teren, prin transmiterea de informatii care, în mod conventional, ar fi avut nevoie de saptamani întregi ca sa ajunga la departamentul de productie.
A fost nevoie de aproape 30 de ani pentru ca JCB sa vanda primele 100.000 de incarcatoare telescopice, însa a fost nevoie de mai putin de 10 ani pentru urmatoarele 100 000 de bucati – dovada a importantei crescande a produsului si a puterii JCB în acest sector. JCB este numarul unu mondial pentru incarcatoarele telescopice, mai mult de unul din trei incarcatorele telescopice vandute fiind JCB.
Cifre fascinante despre incarcatoarelor cu brat telescopic JCB:
- Exista 34 de modele de baza si peste 1.000 de configuratii individuale.
- Sudarea în timpul fabricarii incarcatoarelor telescopice consuma peste 14,5 milioane de metri de sarma pe an.
- Fiecare incarcator telescopic are nevoie de aproximativ 35 de etape de fabricatie si 8 ore de asamblare.
- Productia incarcatoarelor telescopice consuma peste 35.000 de tone de otel pe an.
- O investitie recenta de 1 milion de euro a adus noi echipamente de taiere de precizie cu laser si cu plasma.
- O presa de otel de 650 de tone formeaza sectiunile cutiei telescopice.
- În medie, este nevoie de 45 de minute pentru a produce cele doua parti grele ale sasiului.
- Robotii se ocupa de 70% din sudurile de sasiu – dar operatorii calificati abordeaza zonele greu accesibile la sudura.
- Pregatirea si vopsirea bratelor, sasiurilor si stabilizatorilor (pe modele existente) dureaza doua ore.
- Instalatia de vopsire utilizeaza 73.000 litri de grund si 50.000 de litri de vopsea lucioasa pe an
- Fiecare incarcator telescopic petrece 13 minute la viteza maxima într-o cabina de testare cu role pentru a calibra transmisia.
- Fiecare utilaj trebuie sa mentina o greutate de încercare cu bratul complet ridicat si extins timp de 10 minute.