Apa ca motor de creștere
Apa este unul dintre factorii de producție cei mai importanți din agricultură, dacă nu chiar cei mai importanți. Apa înseamnă viață și este crucială pentru fertilitatea solului. Nu este posibilă creșterea plantelor fără apă. După cum observăm, perioadele lungi de secetă sunt din ce în ce mai frecvente din cauza modificărilor climatice. Vremea și clima nu pot fi influențate, dar aspecte precum cultivarea solului și rotația culturilor le putem influența și pot avea un impact important asupra balanței de apă în sol. Astfel, există o varietate de parametri care pot afecta disponibilitatea apei și capacitatea de reținere a apei în sol, și dor o parte îi putem influența. În cele ce urmează vom discuta despre cei mai frecvenți factori se pot influența câștigurile fermierilor, în special în anii cu precipitații scăzute
Rotația culturilor
O rotație de durată a culturilor are un efect pozitiv asupra solului, ajutând la aerarea și structura acestuia și poate crește, de asemenea, capacitatea de stocare a apei. Acest lucru presupune o planificare pe o perioadă de câțiva ani (de ex. o cultură poate reveni pe același teren în 3-4 ani) . Rotația culturilor are efect pozitiv atât asupra sănătății culturilor cât și asupra utilizării reduse a pesticidelor. Tulpina și rădăcina plantelor ar trebui să alterneze de la an la an pe același solă/zonă de teren. Culturile tolerante la secetă ar trebui să fie, de asemenea, luate în considerare în planificare, pentru a realiza o împărțire a riscului, în cazul în care nu există precipitații. Diferite culturi au eficiențe diferite de transpirație. Plantele C4 (mei, porumb) pot, de exemplu, să formeze mai multă substanță uscată cu apa disponibilă, ceea ce crește eficiența utilizării precipitațiilor. Riscul de eroziune crește pe zonele fără vegetație. După recoltare, se recomandă însămânțarea culturii următoare în schema de rotație a culturilor pentru a acoperi solul pe tot parcursul anului, dacă este posibil.
- Orz
- Soia
Structura solului
O structură intactă a solului, cu o proporție echilibrată de pori fini, medii și grosieri este esențială pentru o capacitate mare de infiltrare a apei în sol în timpul ploilor abundente. Furnizarea de materie organică rezultată din gunoi de grajd, compost sau reziduuri de cultură în amestec cu prelucrarea redusă/de suprafață a solului îmbunătățește structura acestuia și are o influență pozitivă asupra conținutului de humus. Împreună cu conținutul de calcar/var al solului, se creează agregate stabile în compoziția acestuia, așa-numitele complexe argilo-humus, care sunt necesare pentru o absorbție crescută a apei. Tocmai datorită efectului său de formare în structura solului pentru a preveni alunecarea acestuia în timpul precipitațiilor abundente, este esențial să vă asigurați că nivelul de aciditate al solului este adaptat zonei (acidifierea naturală a solului datorită ploii) și strategiei de fertilizare.
Organismele vii ale solului furnizează un sol bogat în substanțe fărâmicioase și nutritive, capabil să dețină apă și nutrienți. Acestea evită solurile acide, iar substanțele nutritive sunt mai puțin disponibile. Reziduurile de recoltare și gunoiul de grajd servesc drept hrană pentru organismele din sol. O structură intactă a porilor este esențială pentru transportul apei în sol de sus în jos și invers. Compactarea solului distruge această structură a porilor pe termen lung. O măsură eficientă este scăderea presiunii în anvelope, ceea ce crește aria de contact a anvelopelor. Greutatea mașinii este astfel distribuită pe o suprafață mai mare.
Evitarea eroziunii extinse a solului datorită factorilor abiotici
Prin prelucrarea tulpinelor plantelor după recoltare sau pregătirea patului geminativ înainte de însămânțare, un strat complet de mulci poate fi obținut după cultura principală. Acesta reduce evaporarea apei din sol și riscul eroziunii pe scară largă a solului după perioadele cu ploaie abundentă sau din cauza vântului.
În cazul unor astfel de perioade, un strat valoros de la suprafața terenului este îndepărtat. Însămânțarea la o adâncime redusă în sol funcționează împotriva eroziunii și evaporării acestuia printr-o acoperire completă a lui. Însămânțarea la o adâncime redusă în sol poate absorbi azotul, care nu a putut fi absorbit de cultura principală, și-l poate proteja de spălarea din straturile adânci de sol și din apele subterane. În momentul recoltării, se asigură, de asemenea, intrarea pe teren cu ușurință.
- Cultura de porumb reduce eroziunea solului, crește navigabilitatea apei și reține azotul
- Încorporarea plană a reziduurilor de cultură pentru a rupe acțiunea capilară și a crea un strat de mulci
Cultivare adaptată
Datorită acțiunii capilare, apa se pierde din tulpinile rămase de la recoltare, astfel încât se recomandă o prelucrare rapidă după acest proces. Adâncimea de prelucrare trebuie să fie cât mai mică și cât mai adânc necesară. Cu cât este mai adâncă mișcarea solului, cu atât umiditatea acestuia se pierde. Trebuie acordată atenție stării solului în timpul cultivării. Dacă condițiile sunt prea umede, pot rezulta straturi de frotiu în zona orizontului de sămânță. Pe de o parte, acest lucru are un impact negativ asupra creșterii plantelor în timpul secetei și a capacității de infiltrare a apei în timpul precipitațiilor abundente.
Luând în considerare factorii menționați și cu măsuri bine planificate, echilibrul de apă în sol poate fi menținut pentru un randament ideal.