Pentru a fi protejate utilajele agricole de condițiile meteorologice nefavorabile, pregătirea acestora pentru iarnă este un procedeu pe care fiecare fermier ar trebui să îl facă.
Această informație poate fi găsită și în manualul de utilizare al fiecărui utilaj pe care NHR Agropartners îl pune la dispoziție fermierilor români, din dorința de a-i informa pe aceștia care sunt cele mai bune metode de conservare a mașinilor agricole pe care ei le folosesc.
Un exemplu este cel al mașinii de erbicidat, al cărei manual de utilizare cuprinde nu mai puțin de 17 pași pe care fermierul trebuie să îi urmeze pentru a depozita în siguranță utilajul.
În primul rând este importantă o curățare completă, deoarece, în felul acesta se evită rămânerea de substanțe chimice în sau pe mașină, care pot afecta componentele acesteia. Totodată, se recomandă golirea completă de apă și umplerea utilajului cu antigel și rularea acestuia. În acest mod ne vom asigura că toate componentele vor intra în contact cu antigelul și vor fi protejate împotriva înghețului, cât și împotriva uscării garniturilor, diafragmelor și inelelor de tip “o-ring”.
Totodată, se recomandă atât ungerea cu ulei/vaselină a suprafețelor metalice pentru a le proteja împotriva coroziunii, cât și depozitarea cutiilor de afișaj (display-urile) într-un mediu unde temperatura este constantă și mediul uscat. În plus, acoperirea cu o prelată pentru a proteja de praf utilajul este și ea recomandată, în pregătirea utilajelor pe timpul iernii.
Un alt lucru important de care fermierul trebuie să țină cont este acela că, în cazul utilajelor motorizate precum: combină, tractoare, mașini autopropulsate sau încărcătoare cu braț telescopic, înainte de depozitarea acestora pentru iarnă se va verifica numărul de ore de funcționare și data ultimului service de întreținere. Acest service de întreținere conform specificațiilor producătorilor se efectuează anual sau la un anumit număr de ore de funcționare și este necesar pentru prelungirea duratei de viață a utilajului.
Este bine de știut că pentru perioade de stocare de aproximativ o lună nu trebuie luate măsuri specifice, în cazul în care uleiul de motor nu a depășit 100 de ore de lucru. Pentru perioada de peste o lună este nevoie de înlocuirea filtrelor și a uleiului de motor.
Un alt lucru important la utilajele cu motor Tier 4 Final cu Adblue este golirea rezervoarelor de Adblue pe perioada de depozitare.
Recomandarea NHR Agropartners este ca fermierul să urmeze pașii din manualul de operare al fiecărei mașini de la capitolul de întreținere – depozitea utilajului, pentru a evita eventualele neplăceri care pot apărea la pornirea utilajului în primăvară și, în același timp, pentru a evita costurile suplimentare care pot apărea în urma defecțiunilor.
Spre exemplu, la tractoare este recomandată umplerea completă a rezervorului de combustibil pentru a împiedica formarea condensului în interiorul rezervorului. Totodată, este important să fie bine spălate și reparate toate zonele unde vopseaua este desprinsă, iar suprafețele metalice nevopsite să se acopere cu unsoare pentru prevenirea ruginii.
La combine, se recomandă, pentru depozitarea pe timpul iernii, pe lângă curățarea și lubrifierea tuturor părților care necesită acest lucru și acțiunilor care se impun pentru protejarea motorului și bateriei, depozitarea într-un spațiu închis, fără îngrășăminte care conțin amoniac (pericol ce coroziune a conectorilor electrici și tijelor cilindrilor hidraulici), protejat de intemperii și sprijinirea combinei dedesubt pentru a descărca sarcina de pe anvelope.
Pentru toate utilajele care au baterie, cum sunt tractoarele, combinele de cereale și combinele de struguri autopropulsate, mașinile de erbicidat autopropulsate ori încărcătoarele cu braț telescopic se recomandă scoaterea bateriei de pe utilaj și depozitarea acesteia într-un spațiu răcoros și uscat, curățarea bornelor acesteia, încărcarea completă cât și încărcarea de cel puțin o dată pe lună în perioada de nefuncționare a utilajului.
Așadar, beneficiind de aceste sfaturi, ne dorim ca fermierii români să fie foarte atenți la pregătirea utilajelor pe timpul iernii, deoarece aceste proceduri vor ajuta utilajele să aibă o durată de viață mult mai mare.