La sfârşitul verii sau începutul toamei are loc una dintre cele mai importante activități pentru fermieri: recoltarea florii-soarelui. Această lucrare are o deosebită importanță și trebuie făcută cu cele mai bune utilaje, în vederea minimizării pierderilor și asigurării unei recolte de calitate.
De asemenea, momentul recoltării este unul important, care depinde foarte mult de natură, în special de condițiile meteorologice. Este bine de știut că pentru o recoltă bogată, semințele de floarea-soarelui trebuie păstrate în condiții optime, iar acest lucru poate fi verificat prin controale periodice în lan, în vederea stabilirii perioadei optime de recoltarea florii-soarelui.
Momentul în care floarea-soarelui începe să ajungă la maturitate este reprezentat de momentul în care încetează procesul prin care floarea acumulează substanță uscată în semințe. Acest lucru se întâmplă în momentul în care umiditatea semințelor ajunge la aproximativ 40%.
Cum ne putem da seama dacă s-a ajuns la 40% umiditate? În acel moment peste 70% din capitule au culoarea galbenă. Iar dacă se dorește maturizarea culturii și grăbirea recoltării florii-soarelui, este recomandat să se folosească un desicant, pentru absorbţia excesului de umiditate, acesta grăbind coacerea cu aproximativ 11-12 zile.
Și pentru că, așa cum bine știți, NHR Agropartners și-a asumat rolul de partener al fermierilor români, le pune la dispoziție acestora utilaje moderne pentru recoltarea florii-soarelui în cele mai bune condiții și la cele mai înalte standarde. Astfel, partenerii noștri folosesc anul acesta combine Deutz Fahr cu header Fantini, special pentru floarea soarelui.
Acest utilaj le permite fermierilor cultivatori de floarea-soarelui să obțină un randament foarte bun, astfel că pierderile în urma recoltării ajung aproape de 0.
Apoi, în urma recoltării florii-soarelui, mare parte dintre semințe vor fi transformate în ulei de floarea-soarelui, folosit în mod special în alimentația oamenilor de zi cu zi. Acesta are un conținut scăzut de colesterol și conține vitamine precum E, B3, B1, B5, A, D și K.
Recolte cât mai bogate vă dorim!