Din experiența fermierilor danezi:de ce în fiecare fermă din Danemarca se găsește câte un tăvălug?
Am vizitat recent mai multe ferme din Danemarca și am rămas surprins că, la danezi, TĂVĂLUGUL nu lipsește din nicio fermă. Am discutat cu mai mulți fermieri, încercând să-mi explic de ce la noi, cel puțin în ultima vreme, tăvălugul este aproape uitat, iar la ei este un utilaj folosit cu succes în situații variate, dar în special pentru conservarea apei în sol, deși Danemarca se bucură de o cantitate anuală de apă din ploi aproape dublă față de România.
Tăvălugul nu este o mașină agricolă nouă, nici complicată și a fost folosit destul de intens acum câteva decenii și în România.
Conform Dicționarului de mecanică agricolă (publicat de editura Ceres în 1972 sub coordonarea unor somități din domeniul mecanizarii agriculturii – prof. Toma Dragos, Marcel Segărceanu, Valentin Scripnic, Ștefan Căproiu, Pavel Babiciu etc.), tăvălugul este „o unealtă agricolă care poate executa sfărâmarea bulgărilor de pamânt de pe un teren arat, semănat sau pregătit în vederea însămânțării, nivelarea suprafeței terenului, distrugerea crustei, tasarea stratului superficial al solului sau a straturilor adânci de sol concomitent cu afânarea celor superficiale. Se mai utilizează și pentru presarea îngrășămintelor organice verzi sau a gunoiului de grajd înainte de încorporarea în sol”.
Cu scop similar, diferite utilaje cum ar fi grapele cu discuri, grapele rotative, combinatoarele sau scarificatoarele sunt dotate cu tăvălugi similari, dar și cu tăvălugi cu bare plate sau tubulare, cu colți, cu inele sau cu discuri de tasare din metal sau din cauciuc, iar unele pluguri lucrează în combinație cu tăvălugi cu inele mari cunoscute ca „packer” sau cu grape stelate.
Tăvălugii sunt realizați dintr-unul sau mai mulți cilindri cu suprafață netedă, profilată sau cu colți sau din baterii de inele din diferite materiale, cu conturul exterior profilat, ascuțit, prevăzut cu nervuri sau cu pinteni etc. Cele mai cunoscute tipuri de tăvălugi sunt cei netezi sau inelari, Cross Combi, Croskill sau Cambridge, cu variațiuni de forma obadei sau a brațelor. Pentru a asigura o greutate mare, suficientă pentru lucrarea de efectuat, în general se fabrică cu diametru mare, iar tăvălugii netezi și se pot umple cu apă sau cu nisip, iar cei inelari se fabrică din fontă.
Unii tăvălugi au în față bare de nivelare sau câmpuri de elemente elastice pentru spargerea bulgărilor și pentru nivelarea terenului.
După arătură, tăvălugul poate face spargerea bulgărilor, tasarea și nivelarea terenului, fără „răscolirea” acestuia cu grapa cu discuri sau cu combinatorul, reținând apa în sol. Nivelarea și tasarea arăturii sunt operații foarte necesare dacă dorim să reducem evaporarea apei.
Principiul de lucru la tăvălugul Crosskill
Inelele Crosskill sunt montate pe ax în perechi, un inel cu diametrul cca 53 cm fix și unul de cca 60 cm mobil, acesta având gaura cu diametrul mai mare, care îi permite când se rotește o mișcare relativă față de inelul fix, ideală pentru autocurățare.
Pregătirea patului germinativ
Tăvălugul cu inele Crosskill este o opțiune excelentă pentru pregătirea patului germinativ.
În majoritatea tipurilor de sol poate lucra perfect în combinație cu o baterie de elemente elastice “cracker board” cu poziție reglabilă hidraulic, care are capacitatea de a crea un pat germinativ bun direct în arătură. Acest tăvălug poate lucra și în spatele unui cultivator, lăsând un strat ferm dar afânat în nivelul superficial, în care se poate semăna, bulgării fiind cu ușurință distrusi și solul nivelat.
Tasarea după semănat
În special la semințele mici, dar și la culturi de grâu, după semănat se face o trecere cu tăvălugul pentru a asigura tasarea solului și contactul semințelor cu solul, eliminarea pungilor de aer din sol și intreruperea capilarelor prin care se poate pierde apa. În acest fel se poate crește gardul de germinare a semințelor, iar răsărirea este mai uniformă. Se știe că uniformitatea răsăririi este esențială pentru dezvoltarea uniformă a plantelor, nu se ajunge în situația ca plantele răsărite să le umbrească pe cele care răsăr mai târziu, toate plantele se dezvoltă aproximativ în același ritm și timp, evitându-se diferențele de perioadă de coacere.
Tăvălugirea la plante prășitoare are de asemenea o mare importanță, deoarece se tasează toată suprafața terenului și se reduce spațiul de evaporare a apei. Dacă terenul rămâne afânat, se usucă foarte repede. În plus, dacă după semănat vine o ploaie, pe urmele roților de tasare ale secțiilor de semănat se poate creea o crustă rezistentă, care face dificilă răsărirea plantelor. Dacă se face tăvălugirea, aceasta nu mai apare, iar dacă se face o tăvălugire după ploaie se poate sparge crusta formată.
Tăvălugirea culturilor descălțate
O alta aplicație este în cazul „descălțării” culturii la iesirea din iarnă, când, datorită alternanței între îngheț și dezgheț, o parte din rădăcini sau nodul de înfrățire pot rămâne neacoperite cu sol. Acestea pot fi prevenite cu o tăvălugire cu tăvălug neted când solul este zvântat. Pentru a evita deteriorarea plantelor se recomandă tăvălugirea la un unghi de cca 30o față de direcția de semănat.
Supraînsămânțarea pajiștilor sau semănarea de culturi verzi
Pentru însămânțarea culturilor verzi sau supraînsămânțarea pajiștilor, pe tăvălug se poate monta un echipament de semănat cu distribuție pneumatică care împraștie semințe de ierburi pe toată lățimea tăvălugului în spatele barei sau a elementelor elastice de nivelare și spargerea bolovanilor în fața bateriilor de inele de tasare care le acopera și le preseaza în sol.
Tocarea resturilor vegetale
Cu precădere în ultima perioadă, domeniul de utilizare a tăvălugilor a fost extins și pentru tocarea resturilor vegetale. În funcție de lățimea de lucru, aceștia sunt formați din unul sau mai multe rulouri cilindrice cu diametru mare, care au pe generatoare mai multe lame de tăiere care taie și toacă resturile vegetale. Se folosesc în special la tocarea culturilor verzi sau a tulpinilor de floarea soarelui, rapiță etc. Pentru creșterea greutății și agresivității se pot umple cu apă. Pentru creșterea eficienței unele modele sunt prevăzute cu baterii de discuri riflate în fața tăvălugilor, care toacă resturile vegetale așezate pe sol perpendicular pe direcția de înaintare.
Acești tăvălugi pentru tocarea resturilor vegetale au avantajul unei viteze ridicate de lucru, productivități mari și consumuri reduse de combustibil în comparație cu tocătoarele clasice acționate de la priza de putere. În plus, mobilizează stratul superficial al solului și fac o ușoară amestecare a resturilor vegetale cu sol, creînd un start de mulci care stimulează germinarea semințelor de buruieni și protejează solul împotriva eroziunii și reduce evaporarea apei din sol.
În cazul când se cuplează în fața tractorului, se poate lucra în combinație cu o grapă cu discuri atașată în spatele tractorului.
Deși sunt lucruri cunoscute, iată cât este de ușor să pierdem din vedere o serie de avantaje ale unor operații care, având în vedere viteza și lățimea mare de lucru, se pot executa cu productivitate mare și cu consumuri reduse de combustibil, dar cu efecte pozitive asupra dezvoltării plantelor și asupra recoltelor.
Pentru înțelegerea diferențelor constructive între diferite tipuri de tăvălugi am exemplificat cu fotografii ale unor utilaje fabricate de fima daneză Dal-Bo, care este unul din liderii mondiali cu tradiție în construirea tăvălugilor, însă sunt mulți producători de astfel de utilaje și pot exista variații de dimensiuni și soluții constructive.
Florian Neacșu
NHR Agropartners